Spelregelbewijs vanaf 2e jaars B-junioren

15-12-2015

15 december 2015 - Zoals iedereen wellicht weet heeft de KNVB verleden jaar een spelregelbewijs voor spelers vanaf tweedejaars B-junioren ingesteld. Dat maakt voetballers van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft hen meer inzicht in én begrip voor de beslissingen van de scheidsrechter. B-junioren(en eerstejaars A-junioren die het afgelopen jaar niet op zijn geweest) moeten het bewijs verplicht halen via een spelregeltest. De test bestaat uit tien vragen.

Een groot aantal spelers is hier inmiddels direct mee van start gegaan en is nu al bezig.

Hoe werkt het ?

De test gaat door middel van oefentoetsen en een eindtoets op Voetbalmasterz, die afgelopen seizoen gelanceerd is. De invoering van het spelregelbewijs is een van de maatregelen uit het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’.

Vanaf 1 september 2015 dienen de tweedejaars B-junioren een spelregelbewijs te halen om in het seizoen daarop door te mogen voetballen. Als tweedejaars B-junior heb je het hele seizoen de tijd om het bewijs te halen. De registratie vindt plaats via sportlink. Dit is inmiddels gebeurd en hierover hebben de betreffende spelers bericht gehad(inclusief de login code/password) van de KNVB en/of wedstrijdsecretaris van Schijndel/DE WIT.

De website www.voetbalmasterz.nl is speciaal voor het behalen van het spelersbewijs gelanceerd. De spelers dienen zelf thuis een aantal fases te doorlopen en kunnen eventueel een aantal digitale oefentoetsen maken alvorens echt op te gaan.

Let wel: Er zal in Sportlink (het registratiesysteem tussen KNVB en clubs) een vermelding bij spelers ZONDER geldig spelregelbewijs komen te staan, waardoor deze spelers op een wedstrijdformulier worden geblokkeerd en dus niet-speelgerechtigd zijn. Pas als de toets succesvol is afgerond zal de speler weer geactiveerd worden !!

Via deze website kunnen tweedejaars B-junioren met sinds het seizoen 2014/’15 het officiële KNVB Spelregelbewijs halen. De B-junioren zijn er ZELF(!!) verantwoordelijk voor dat zij het bewijs halen. De vereniging heeft wel als taak hen te informeren en motiveren. Dit is inmiddels gebeurd.

De website Voetbalmasterz.nl vinden spelers en verenigingen alle informatie over de achtergrond en inhoud van het spelregelbewijs, en dit geeft daarnaast inzicht in het proces van invoering.

Handig is om ook de Samenvatting Spelregels Veldvoetbal door te nemen.

Uitgangspunt bij de invoering van het spelregelbewijs is dat het niet alleen gaat om het kennen van de regels, maar ook om het begrijpen, accepteren en toepassen ervan. Dit zorgt voor een sportiever spel, waarbij het juist toepassen van de regels ook nog eens zorgt dat je als team meer kans maakt om te winnen. Het halen van het spelregelbewijs is verplicht, maar door het aanbieden van verschillende oefentoetsen is het voor iedereen mogelijk om de het bewijs te halen.

Gebruikerstest website

Om ervoor te zorgen website goed aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep hebben zij de website zelf uitgebreid kunnen testen. Mede dankzij de gebruikerstest is een mooie website tot stand gekomen met veel foto’s en video’s, en uitleg in begrijpelijke taal. Bekijk het filmpje van de gebruikerstest op het Youtube-kanaal van de KNVB.

Alvast veel plezier met oefenen. En, ben je geen B Junior, maar behoor je tot een andere Junioren categorie, de test is er voor iedereen die van het spel houdt.

Tot slot

Wij willen graag benadrukken dat het halen van het spelregelbewijs niet moet worden onderschat. Het is NIET moeilijk, maar je moet er wel wat voor doen. Wacht er niet mee tot het laatste moment. Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn over het spelregelgelbewijs of over de spelregels zelf dan kunnen jullie altijd terecht bij Scheidsrechter Coördinatoren Steven Woudstra/Menno Vroomen en/of Wedstrijdsecretaris Frank Duray.

Nogmaals; Als je niet slaagt voor het spelregelbewijs kun je volgend seizoen niet spelen bij de A junioren.